Informatie over de euro

De laatste berichten over de euro

Goedkopere hypotheekadviezen

Sinds het provisieverbod van begin 2013 zijn hypotheekadviezen een vijfde goedkoper geworden.

De kosten van hypotheekadviezen gingen gemiddeld zo’n 20% omhoog, omdat er steeds meer concurrentie tussen verschillende financieel adviseurs kwam naar aanleiding van het provisieverbod.

De gemiddelde kosten van hypotheekadvies voor consumenten is in één jaar tijd gedaald van 2166 naar 1749 euro. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Voordeel voor de consument

Consumenten moeten zich natuurlijk niet blindstaren op de prijs, want de kwaliteit van het advies is natuurlijk het belangrijkste. Maar over het algemeen is deze prijsdaling door toegenomen concurrentie voor de consumenten goed nieuws. Alvorens Michiel Denkers, hoofd toezicht bij AFM.

Het provisieverbod werd uitgeroepen om ervoor te zorgen dat adviseurs van complexe financiële producten onafhankelijk kunnen opereren in het belang van de klant.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat steeds meer hypotheeksluiters over de prijs van het advies onderhandelt. Voorheen onderhandelde 20 procent over hypotheekadvies prijzen, dat percentage is nu gestegen naar 30%.  Nu er meer duidelijkheid over kosten van het advies zijn, heeft dat duidelijk voor een actievere rol van de consument geleid.

Het provisieverbod van begin 2013 heeft er tot nu toe maar amper voor gezorgd dat er meer ‘doe-het-zelvers’ onder de hypotheeksluiters zijn gekomen. Nog minder dan 2 procent van de hypotheeksluiters doet dit zonder van te voren een hypotheekadvies te verkrijgen.

Over het algemeen geven consumenten nog steeds de voorkeur aan het sluiten van een hypotheek via een advies van een bank of een financieel adviseur zoals bijvoorbeeld svad.nl. Momenteel hoeven financieel adviseurs zich in ieder geval geen zorgen te maken dat er minder vraag naar hun dienstverlening zal zijn. Alleen zullen de verdiensten van een gemiddeld adviseur lager komen te liggen.

Comments are currently closed.