Informatie over de euro

De laatste berichten over de euro

De nieuwe Eurobiljetten komen eraan.

Sinds mei 2013 is er met de introductie van het nieuwe 5 Euro biljet een eerste nieuw eurobiljet verschenen in de volledige vernieuwing van alle biljetten.

De Europese bank is in samenwerking met alle Euro-landen van plan om de volgende jaren alle eurobiljetten te gaan vervangen door nieuwe exemplaren.

Deze hebben vooral betere anti-namaak kenmerken en zijn ook beter voelbaar, wat voor slechtzienden een voordeel is.

In oplopende orde van waarde (€5, €10, €20, €50, €100, €200 en €500) zullen de nieuwe eurobiljetten worden geïntroduceerd in Europa. Begin 2014 mogen we zo het nieuwe biljet van 10Euro en 20Euro verwachten met een bijhorende nieuwe nieuwscampagne hierover.

Tijdens de introductie blijven natuurlijk ook nog de oude biljetten bruikbaar. In de komende jaren zal men echter moeten beslissen op welk moment de oude serie eurobiljetten uit omloop zal worden gehaald.

Nationale identificatie

Wist je trouwens, dat je aan de hand van de nationale identificatiecode van elk eurobiljet het land van herkomst kan afleiden? ZO kan je terugvinden of het eurobiljet in je handen bvb. vanuit Griekenland is vertrokken.

Op de achterkant van een eurobiljet staat namelijk een serienummer. Met behulp van de eerste letter kan je zo eenvoudig terugvinden welk land dit biljet op de markt heeft gebracht. Zo heb je als landcode de Z-letter voor België en de P-letter voor Nederland.

Open dus nu eens je portefeuille en kijk maar eens na van welke landen jou eurobiljetten afkomstig zijn.

De introductie van nieuwe eurobiljetten is ook weer een duidelijke marketingcampagne van de Europese bank voor het terugbrengen van een samenhorigheidsgevoel binnen de (fel geplaagde) Euro-zone.

De verschillende schuldencrisissen hebben namelijk aan vele externen steeds de aanleiding gegeven om te speculeren op een mogelijke split van de Eurozone. Zo komen er binnenkort ook nieuwe regels over de ondersteuning van banken en welke depositoregeling spaarders kan gaan beschermen.

,

Comments are currently closed.

5 thoughts on “De nieuwe Eurobiljetten komen eraan.

 • J Lindeboom schreef:

  De nieuwe biljetten van 5 en 10 euro hebben twee letters in de nat. identificatiecode. Is er een overzicht van deze letters?

 • hansje burgerveen schreef:

  Open dus nu eens je portefeuille en kijk maar eens na van welke landen jouW eurobiljetten afkomstig zijn.

  Had verwacht dat een officiële website in foutloos Nederlands zou zijn.
  H. Burgerveen

 • coba schreef:

  Vraagje tot wanneer zijn de huidige biljetten geldig