Informatie over de euro

De laatste berichten over de euro

Wat kan je kopen met 2 euro in Sicilie?

Tijdens een rondreis Sicilie zal je meerdere uitgaven doen. Omdat Italie tot de eurozone behoort, kan je in Sicilie ook betalen met de euro. Gelukkig maar! Onlangs kwam er het nieuws dat je in het Siciliaanse dorp Salemi een huis kan kopen voor het symbolische bedrag van 1 euro. Je kan met 2 euro dus zomaar eventjes 2 huizen kopen.

Er zit uiteraard wel een addertje onder het gras: je zal als eigenaar binnen de 2 jaar het huis moeten renoveren. Om zeker te zijn dat je dit doet, vraagt het gemeentebestuur een borgsom van 5000 euro.

Waarom staan de huizen leeg?

Het centrum van Salemi is al lang niet populair bij Sicilianen zelf. Dit komt omdat deze buurt vrij verloederd is en het veel interessanter lijkt om een nieuwbouw te plaatsen aan de rand van dit dorp. Het stadsbestuur heeft er nu voor gekozen om het historische centrum te redden door de huizen voor 1 euro te verkopen. Als je interesse toont, moet je er wel snel bijzijn. De huizen zullen namelijk vrij snel verkocht worden aan buitenlanders die een verblijf in Sicilie zeker zien zitten. Voor de realisten onder ons: de renoveringskosten worden geschat rond de 35.000 euro.

Wat kan je nog kopen in Sicilie voor 2 euro?

  • 1 liter benzine: € 1,80
  • Bus- of metrokaartje: € 1,20
  • Taxirit: per kilometer € 1,50
  • Koffietje: tussen 1 euro en 3 euro (hangt van de plaats/café af)
  • Flesje water: tussen 1 euro en 2 euro
  • Biertje: tussen 2 en 4 euro
  • Toiletbezoek: € 0,50

Fooi geven?

In Sicilie wordt in de meeste restaurants het bedieningsgeld automatisch bij de rekening opgeteld. Toch is het vrij gebruikelijk dat je bij goede bediening een fooi van 5 à 8 procent achterlaat. Door een nieuwe wet is het verboden om nog apart geld te vragen voor het gebruik van vork en mes. Sommige restaurants negeren deze wetgeving jammer genoeg nog steeds.

Openbare telefoon

Deze zijn zeer zeldzaam aan het worden. Als je er toch eentje vindt, zal je niet kunnen betalen met euromunten maar een telefoonkaart moeten kopen. Deze kan je kopen in elk winkeltje.

 

Comments are currently closed.