Informatie over de euro

De laatste berichten over de euro

Fraude en bedrog bij het aanbesteden

Laatst waren er twee opvallende aanbestedingszaken in het nieuws waarbij de aanbesteding niet transparant en zelfs frauduleus was verlopen. Het ging over de aanbesteding van nieuwe volkswagens door de politie en de frauduleuze aanbesteding met het ICT-bedrijf Ordina.

Het is enorm belangrijk dat het aanbesteden goed en transparant verloopt. Zeker als de overheid hierbij betrokken is, is transparantie een heel issue. Wij willen ten slotte niet dat de overheid zomaar geld over de balk gooit. Ons belastinggeld moet goed worden besteed.

De overheid is verplicht om aanbestedingen te doen via wet- en regelgeving maar ook bedrijven moeten bij grote projecten aanbestedingen doen op een transparante wijze.

Wat kan een bedrijf doen om zo goed mogelijk aan te besteden? Daar heeft Qflow over nagedacht. En als antwoord op deze vraag hebben ze de handige aanbestedingsapplicatie E-tender ontwikkeld. Met E-tender kun je online aanbesteden. Opdrachtgevers vullen hun opdracht in op standaard invulschermen, die inzichtelijk zijn voor inschrijvers. Inschrijvers kunnen reageren via andere invulschermen. Dit alles is volledig transparant.

De opdrachtgever kan de verschillende inschrijvers goed met elkaar vergelijken. Hierbij mag de laagste prijs niet het enige selectiecriterium zijn. Minstens net zo belangrijk zijn kwaliteit en ervaring. Je wilt als ondernemer niet het risico lopen dat het project gierend uit de hand loopt met budgetoverschrijdingen en een waardeloze kwaliteit tenslotte.

Voor een goed project heb je ook goede mensen nodig. E-tender biedt de mogelijkheid om het projectteam samen te stellen met interne en externe mensen. De kwaliteit van de mensen is uitermate belangrijk voor de kwaliteit van het werk dat gedaan moet worden.

En, last but not least, E-tender kan standaard management rapportages maken waardoor het inzichtelijk te maken is op welke wijze de organisatie de aanbestedingen uitvoert. Zo kan fraude en bedrog tot een minimum beperkt worden.

Comments are currently closed.