Informatie over de euro

De laatste berichten over de euro

Geld lenen kan honderden euro’s goedkoper

Geld lenen is vaak vrij eenvoudig, maar wat de meesten niet weten is dat lenen duur is en in veel gevallen goedkoper kan.

Via webwinkels en creditcards kun je aankopen vaak in termijnen betalen en het lijkt soms of deze diensten gratis zijn, maar dat zijn juist de duurste leenvormen. Op deze manier geld lenen leidt tot hoge rentes en vertragen het behalen van je financiële doelen. Door te vergelijken om geld te lenen bespaar je veel geld.

Als je het tegoed op creditcards iedere maand terugbetaalt, dan bieden creditcards een makkelijke manier om dingen te komen met een rentevrije, korte termijn lening. Maar als je kiest voor gespreid betalen tegen hoge rentes, dan stimuleren creditcards om meer uit te geven dan je verdiend.

Een creditcard schuld wordt nooit afbetaald als je kiest voor de minimale maandelijkse terugbetalingen. Gebruik een creditcard dan ook alleen als betaalmiddel en betaal het uitstaande saldo iedere maand terug. Voor gespreid betalen bij webwinkels betaal je meestal ook de maximale rente van 15% en dat kun je dan ook beter helemaal niet doen.

Moet je toch geld lenen voor een grote uitgave zoals een auto staar je dan niet blind op de maandelijkse betalingen. Dat lijkt misschien weinig maar een lening via een autodealer is meestal een stuk duurder dan een persoonlijke lening via een bank of geldverstrekker.

Tijdens de looptijd van een autolening betaal je vaak duizenden euro’s rente, terwijl de auto snel minder waard wordt. Raakt de auto beschadigd of total loss dan nog moet je het hele bedrag op het eind van de lening terugbetalen. Dat is een behoorlijk financieel risico. Je kunt dan beter kiezen voor een wat goedkopere auto en eventueel je spaargeld aanspreken om de auto te financieren. Je loopt minder risico als je minder leent, maar vaak betaal je ook een lagere rente als je relatief weinig leent ten opzichte van je inkomen. De rentes die worden gepubliceerd gelden namelijk niet voor iedereen. Een kredietverstrekker beoordeelt de aanvraag en doet vervolgens een rentevoorstel. Als je relatief veel leent leidt dat tot hogere rentes.

Uitzondering hierop is soms een hogere limiet. Als je bijvoorbeeld een kredietlimiet neemt van meer dan 5.000 euro dan betaal je soms een lagere rente dan bij een kleine lening. Dit is een stimulans van geldverstrekkers om meer geld te lenen, maar pas op, leen nooit meer dan je je kun veroorloven. Wil je snel je financiële doelen bereiken, leen dan zo min mogelijk geld en betaal een lening zo snel mogelijk terug. Dan ben je uiteindelijk het goedkoopst uit.

Comments are currently closed.