Informatie over de euro

De laatste berichten over de euro

Aandelen kopen met een hefboom

Veel beginnende beleggers hebben nog niet een groot kapitaal om aandelen te kopen op de beurs. Ze zien wel kansen maar hebben domweg niet het kapitaal om echt goed in te stappen. Om te zorgen dat ook deze mensen kunnen instappen en winst kunnen maken op de beurs zijn de zogenaamde hefboom producten ontwikkeld. Hiermee zet de belegger een bedrag in om aandelen te kopen, maar wordt hierbij geholpen door de broker of bank met een financiering.

Op deze manier beleggen ondertussen vele duizenden particulieren op de beurs met grote bundels aandelen terwijl ze maar beschikken over een eigen budget van 5% van de totale som. In ruil voor het geleende geld betaald de belegger een rente aan zijn of haar broker. Dit maakt deze vorm van beleggen dan ook niet heel rendabel om op langer termijn te beleggen aangezien de rentes vaak hoger zijn dan 4% op jaarbasis. Beleggen met een hefboon is vooral bedoeld om snel in te kunnen spelen op verwachte koersschommelingen.

Omdat beleggen met een hefboom beide kant op kan werken zullen niet alleen winsten met een factor verdubbeld worden, maar zullen ook verliezen harder gaan dan zonder de hefboom. Om te zorgen dat de belegger niet meer verliest dan zijn initiële inleg zal een positie die teveel verliest oplevert op tijd automatisch verkocht worden door het systeem.

Het is raadzaam vooraf na te gaan of de broker waarbij u gebruikt maakt van dit soort diensten de eventuele schade die veroorzaakt kan worden door een enorme koersval bij u zal verhalen of dat zij in dit geval de belegger schadeloos stellen en alleen het saldo van de rekening op 0 zullen zetten. In de praktijk komt dit praktisch nauwelijks voor, echter is voorzichtigheid altijd geboden.

Comments are currently closed.